Dr.Holtzer wisselschild en Haonenschieten.

07-04-2015

Geslaagd pinksterevenement Gilde St. Lucia Steensel.
Pinkstermaandag is voor de leden van Gilde Sint Lucia een drukke dag. De weergoden waren ons weer goed gezind. Om 13.30 uur werd begonnen met de jaarlijkse verschieting van het. Dr. Holtzerschild door de gildeleden. Het was de bedoeling dat de vogel in ruim een uur er afgeschoten zou worden. Maar na 170 schoten, om 15.30uur, werd er besloten eerst verder te gaan met de verschieting van een ander schild, namelijk het Haoneschild. Hieraan nemen koppels deel die bestaan uit een gildelid en een genodigde. De gelukkige winnaar is een jaar lang lid van het gilde en wordt daarom ook voor alle festiviteiten uitgenodigd. Vorig jaar was Piet Huijbers de winnaar. Hij mocht dus het eerste schot lossen. Met 13 genodigden ging men de strijd aan met de morele ondersteuning van een gildelid. Uiteindelijk na 150 schoten, waarvan 59 raak, was zijn zoon Bart Huijbers de winnaar. Hij was uitgenodigd door gildebroeder Jan Jansen. Naast de uitreiking van het bijbehorend schild drinken de winnaar en de begeleidende gildebroeder gezamenlijk een overwinningsbiertje uit een tinnen beker. Ondertussen hadden gildedames voor de inwendige mens gezorgd en serveerden kippensoep, hanenpoten en broodjes. Hierna ging men door met het Dr. Holtzerschild. Na ruim 200 schoten, waarvan 165 raak, wist Mieke van Hooff het laatste stukje van de vogel naar beneden te halen. Ook zij was enorm verguld met de eer. Het was weer een echt verbroederingsfeest! Dus een hele fijne gildedag.